Алекса Бобар, бронзани на 100 слободно са ЕЈОФ-а
Алекса Бобар, бронзани на 100 слободно са ЕЈОФ-а
Бронзана медаља за Ању Цревар на Светском јуниорском првенству
Бронзана медаља за Ању Цревар на Светском јуниорском првенству
Себастиан Сабо до европске бронзе за Србију
Себастиан Сабо до европске бронзе за Србију
Ања Цревар сребрна на YOG 2018
Ања Цревар сребрна на YOG 2018
Нина Станисављевић освојила сребро на Европском олимпијском фестивалу младих и поставила нови рекорд такмичења на 50 краул
Нина Станисављевић освојила сребро на Европском олимпијском фестивалу младих и поставила нови рекорд такмичења на 50 краул
Злато и сребро за Чабу Силађија на Фина Светском купу
Злато и сребро за Чабу Силађија на Фина Светском купу
Бронзана Ања са Европских игара
Злато за Силађија на Универзијади
Злато за Силађија на Универзијади
Веља Стјепановић бронза у Дохи
Веља Стјепановић бронза у Дохи
Веља Стјепановић поново првак Европе
Веља Стјепановић поново првак Европе
Велимир Стјепановић првак Европе
Велимир Стјепановић првак Европе
Previous Next
Алекса Бобар, бронзани на 100 слободно са ЕЈОФ-а Алекса Бобар, бронзани на 100 слободно са ЕЈОФ-а
Бронзана медаља за Ању Цревар на Светском јуниорском првенству Бронзана медаља за Ању Цревар на Светском јуниорском првенству
Себастиан Сабо до европске бронзе за Србију Себастиан Сабо до европске бронзе за Србију
Ања Цревар сребрна на YOG 2018 Ања Цревар сребрна на YOG 2018
Нина Станисављевић освојила сребро на Европском олимпијском фестивалу младих и поставила нови рекорд такмичења на 50 краул Нина Станисављевић освојила сребро на Европском олимпијском фестивалу младих и поставила нови рекорд такмичења на 50 краул
Злато и сребро за Чабу Силађија на Фина Светском купу Злато и сребро за Чабу Силађија на Фина Светском купу
Бронзана Ања са Европских игара Бронзана Ања са Европских игара
Злато за Силађија на Универзијади Злато за Силађија на Универзијади
Веља Стјепановић бронза у Дохи Веља Стјепановић бронза у Дохи
Веља Стјепановић поново првак Европе Веља Стјепановић поново првак Европе
Велимир Стјепановић првак Европе Велимир Стјепановић првак Европе

Београд, 16.10.2018. године

У уторак 16. октобра о.г. одржала се 5. по реду у 2018. години седница Управног одбора. На овој седници донето је 9 одлука међу којима се налази и одлука о забрани ношења професионалних пливачких одела - техничких одела на свим такмичењима која се налазе у календару Пливачког савеза Србије за пливаче млађе од 13. година и пливачице млађе од 12. година. Ова одлука ће се у потпуности примењивати о 1. априла 2019. године, а оцену поштовања забране ће пратити комесари на такмичењима.

 

Под професионалним - техничким оделом сматра се пливачко одело са ФИНА маркицом и сви костими и одела која су тог материјала. Одела морају бити од фабричког текстила и не смеју бити од прозирног материјала. Пливачки костим за мушкарце не сме бити дужине изнад пупка нити испод кука дуже од 5 цм, а код девојчица не сме бити дводелни и не сме покрити врат, бити дужи од рамена, нити испод кука.

У протеклим годинама било је пуно дискусија и разговора на тему дефинисања старосног ограничења у употреби пливачких костима са високим техничким перформансама (даље у тексту пливачка одела). Разматрање овог питања било је увек врућа тема у дискусијама међу тренерима, родитељима и пливачком јавности широм земље. Постоје различити ставови, решења, формулације, приступи и препоруке по овом питању те је постало јасно да се ово питање мора решити на националном нивоу, елиминишући варијације и недоследности и успостављањем националне политике, правила или смерница.

Како би се на одговарајући начин сагледао проблем потребно је анализирати широк спектар фактора који утичу на решавање овог питања.

 • Висока цена технолошких пливачких одела
 • Стварање неуједначене конкуренције засноване на могућности родитеља да приуште високе цене пливачких одела
 • Повећање укупних трошкова учешћа у спорту
 • Утицај на развој пливача као такмичара
 • Упућивање фокуса далеко од развоја кључних вештина, праксе и тренирања и стављање нагласка на одело као брзи пут ка побољшању и успеху
 • Утицај на клубове и тренере
 • Заштитита младих пливача од притиска околине у раним годинама

Ова питања нису јединствена за пливање. Питања која се тичу коришћења опреме високих перформанска и самим тим и високих цена  за децу млађих категорија је још један симптом укупног тренда родитеља који раде све што могу да обезбеде за своју децу све најновије како би деца имала успех што брже. Овај тренд постаје све заступљенији у свим сферама живота, а посебно у спорту. Дугорочни утицај овог тренда јесте дискутабилан у оквиру дугорочног утицаја на здрав, позитиван и исправан развој младих спортиста.

Пливачки савез Србије као своју основну стратегију има и стварање најбољих програма за развој свих узраста. Као лидер у овом спорту ПСС је посвећен решавању ових проблема у разумном, позитивном и економичном правцу.

Иако ни једна студија не може да пружи одговоре за овај општи културни тренд, не би требало да се изгуби нада да увид у ситуацију и давање савета и препорука неће дати позитивне резултате. Ефикасност употребе пливачких одела за пливаче млађих категорија је јако слабо истражено и сва истраживања, тестирања и развој одела од стране научника и произвођача фокусира се на елитне пливаче, из очигледних разлога, старијих узрасних категорија. Практично у свим тестирањима перформанси и упоређивања брендова  коришћени су елитни пливачи светске класе. Сва мерења, димензије и инжењеринг базирани су на њиховим телима. Тела врхунских и елитних пливача су тела физички развијених пливача са мишићном мускулатуром. Нити једно тестирање учинка у побољшању перформанси није спорведено на пливачима од дванаест година и млађима. Самим тим, општи консензус и логични закључци о утицајима одела за млађе пливаче произилази из примене одела код старијих пливача.

Сви закључци о ефикасности или смањењу ефикасности код младих пливача укључују следеће:

 • Компресија: утицај компресије на младе пливаче је значајно смањена јер већина младих пливача није довољно мишићно развијена и често су релативно мршави и мале тежине
 • Стабилност и ефикасност: Утицај учинка на младе пливаче вероватно ће бити смањен јер техничко одело може помоћи у одржавању стабилности и ефикасности која је потребна стабилном и већ добро моторичко развијеном телу, односно одраслој особи. Што је слабија техника пливача, то је мањи утицај одела.
 • Подобност: побољшање перформанси техничких одела веома зависи од подобности, односно од одговарајуће величине одела за грађу, да ли одело паше грађи и телу. То је главни разлог што многи произвођачи нуде широк спектар величина и дужина одела. С обзиром на то да су одела развијана на основу телесних карактеристика елитних пливача, одела нису дизајнирана н прилагођена младим пливачима који имају слабашна и неразвијена тела, чак и када је величина одела исправна. Утврђено је да млади пливачи који користе ова одела, нарочито веће величине него што име је потребна, значајно смањену ефикасност.
 • Димензије: Опсег величина који су првобитно развили произвођачи су дизајнирани да подржавају распон величина потребних за пливаче на нивоу великих такмичења, узимајући у обзир на то да је у почетку пре појаве одела било више млађих и грађом ситнијих пливача у тој конкуренцији. Неки произвођачи сада пружају проширени опсег мањих величина, али ове мале величине су још увек само модели мањих величина оригиналних кројева. Као и код подобности, величине резултирају лошијим пријањањем, смањујући ефикасност техничког одела.
 • Психолошки утицај одела: психолошки утицај одела је вероватно један од најзначајнијих позитивних утицаја одела. Са смањењем стварног хидродинамичког, физиолошког и био-механичког утицаја, психолошки утицај постаје главни покретач. Ово је додатно побољшано пошто се већина ових младих пливача још немају потребу за скидањем маља. Процена је да утицај одела расте у пубертету. Независно од одела, временски период раста и сазревања је кључни фактор за пливачке перформансе, посебно са женским пливачицама.
 • Цена одела - Високе цена модела које иду од 90 до 350 евра. Главна проблематике је до скоро била то што се чинило непотребим да дете у развоју носи одело толико велике вредности. Поготово имајући у воду брзину физичког развоја тако младе деце. Постоји уверење да би се толико количина употребе одела лоше одразила на квалитет такмичарског пливања млађих категорија.

 ФИНА одобрена одела - Произвођачи су узели различите приступе поступку подношења и одобравања одела од  стране ФИНА. Неки произвођачи шаљу само најновије моделе. Неки произвођачи производе шири спектар одела који можда не испуњавају дефиниције техничких одела у свакој ставци, али и даље има неке перформансе и цене попут одела са маркицом ФИНА.

Рано у истраживању постало је врло очигледно да је највећа забринутости у вези са коришћењем одела код овако младих пливача одузимање значаја тренингу, фокусираности, упорности и раду и давање превелике вредности и значаја нечему што је материјално. Ово заиста изгледа да је главни проблем за већину у спорту, укључујући тренере, клубове и у значајној мери родитеље.

Чести коментара у вези са овим питањем:

 • Пливач мисли да не може да плива брзо без техничког одела.
 • Пливач има изговор да плива споро уколико не носи одело и то често ремети тренинг и тренажни процес
 • У већини случајева пливачини не знају како техничко одело помаже, већ желе све што имају други.

Кључни фактор у смањењу утицаја на потребу тркања искључиво у овим оделима би требало да имају клуб и тренер. Као што је већ поменуто од стране многих тренера, коришћење техничких одела и посвећеност и фокусирање су кључни елементи успеха у пливању, али се међусобно не искључују, посебно не у млађим категоријама.

Закључак:

На основу истраживања закључено је да је питање трошкова одела веома важно, али не у тој мери да одвлачи пливаче и родитеље од спорта, као што би се претпоставило.

Главна забринутост употребе ових одела код деце млађе од 12, односно 13. година је  ефекат који та одела имају на развој пливача и технике, на фокус на тренингу, пажњу и приоритете у тренингу и развоју.